علل و درمان افسردگی در سالمندان
به گزارش آسانسور، با افزایش سن افراد اغلب با تغییرات اساسی در زندگی روبرو می شوند که این تغییرات می تواند خطر افسردگی را افزایش دهد. در ادامه بیشتر با عوامل افسردگی و نحوه درمان آن آشنا می شوید.

علائم افسردگی در سالمندان
شناسایی علائم افسردگی در سالمندان بسیار حائز اهمیت است، زیرا ممکن است به دلیل تغییرات مرتبط با سن نشانه های افسردگی پنهان بماند و منجر به کاهش کیفیت زندگی در این افراد گردد. علائم افسردگی در سالمندان از فردی به فرد دیگر فرق دارد و به اشکال مختلف تظاهر پیدا می نماید. با این حال بعضی از نشانه های شایع تر این بیماری که باید به آن ها توجه کرد عبارتند از:احساس طولانی مدت غم و اندوه، ناامیدی و در ماندگی یا اضطراب
بی قراری و تحریک پذیری
گریه بدون دلیل معین
از دادن علاقه به فعالیت های گذشته
احساس خستگی بدون انجام فعالیت بدنی
اجتناب از حضور در جمع
کاهش فعالیت و یا صحبت کردن
مشکل در تمرکز و تصمیم گیری
کاهش و یا افزایش اشتها
تفکر مرگ و خود کشی
علائم افسردگی در بعضی مواقع می تواند شبیه به نشانه های آلزایمر باشد، اما تفاوت های زیادی بین این رو بیماری وجود دارد. در افسردگی سالمند می تواند تاریخ و مکانی که در آن واقع شده است را به خاطر بیاورد، در تمرکز کردن مشکل دارد و مهارت های حرکتی در این افراد به آهستگی اما کاملا طبیعی هستند و فرد درمورد از دست دادن حافظه خود ابراز نگرانی می نماید.
اما در بیماری آلزایمر سالمند دچار سردرگمی و پریشانی است، اختلال حافظه کوتاه مدت وجود دارد، اختلال در حرف زدن و مهارت هایی حرکتی مشاهده می گردد و سالمند به مشکل حافظه خود واقف نیست و به آن اهمیت نمی دهد. 1
دلایل افسردگی در سالمندانبا پا به سن گذاشتن دگرگونی هایی بزرگ در زندگی ما روی می دهد. این تغییرات می توانند احتمال افسردگی را افزایش دهند و شامل موارد زیر هستند:
1. مسائل سلامتبیماری ها یا معلولیت، درد های مزمن یا شدید، کاهش توانایی های شناختی، تخریب شکلِ بدن به دلیل جراحی یا مریضی و… می توانند در بروز افسردگی مؤثر باشند.
2. تنهایی و انزواعواملی مانند تنها زندگی کردن، کاهش تدریجی تعاملات اجتماعی در پی مرگ یا جا به جا شدن دوستان و آشنایان، کاهش تحرک به دلیل مریضی یا از دست دادن امکان رانندگی می توانند منجر به افسردگی شوند.
3. کاهش احساس سودمندیبازنشستگی می تواند با از دست دادن حس هویت، شأن اجتماعی، اعتماد به نفس و امنیت اقتصادی همراه باشد و خطر بروز افسردگی را افزایش دهد. ایجاد محدودیت های جسمی برای انجام دادن فعالیت های مورد علاقه نیز در کاهش حس سودمندی مؤثر است.
4. ترس هاشامل ترس از مرگ یا مردن و بعلاوه اضطراب درمورد مسائل اقتصادی یا بیماری ها.
5. مرگ عزیزانمرگ دوستان، اعضای خانواده، همسر و شریک زندگی از دلایل عمدهٔ افسردگی در سالمندان است.
بیماری هایی که خطر افسردگی را افزایش می دهندمسائل پزشکی می توانند (به شکل مستقیم یا به شکل واکنشی روانی به بیماری) سالمندان را افسرده نمایند. آگاهی از این موضوع اهمیت بسیار دارد. هر نوع بیماری مزمن (به ویژه اگر درد ناک، نا توان نماینده یا خطر ناک باشد) می تواند به افسردگی منجر گردد یا نشانه های افسردگی را تشدید کند. این بیماری ها شامل موارد زیر هستند:
بیماری پارکینسون
اختلال در تیروئید
سکته
کمبود ویتامین B12
بیماری قلبی
زوال عقل و آلزایمر
سرطان
بیماری های خود ایمنی
دیابت
سختاک های چند گانه (ورم و التهاب مزمن). 2
درمان افسردگی در سالمنداندرمان های متعددی برای بیماری افسردگی در سالمندان وجود دارد؛ از جمله دارودرمانی، روان درمانی یا مشاوره و در موارد شدید درمان با شوک. در موارد شدیدتر ممکن است ترکیبی از این شیوه های درمانی به کار رود.
داروهای ضدافسردگی برای سالمندانبیشتر داروهای ضدافسردگی فعلی در سالمندان نیز به مقدار جوان ترها موثرند، اما باید به خطر بیشتر عوارض جانبی یا تداخل با سایر داروها بیشتر توجه داشت. مثلا بعضی از داروهای ضدافسردگی قدیمی تر مانند ایمی پرامین یا آمی تریپتیلین ممکن است خواب آلودگی ایجادنمایند یا هنگامی که فرد از حالت نشسته یا خوابیده برمی خیزد، باعث افت ناگهانی فشارخون شوند و مصرف آنها فرد سالمند را در معرض خطر سقوط و شکستگی قرار می دهد. در سالمندان نسبت به جوان ترها، معمولا مدت بیشتری طول می کشد تا داروهای ضدافسردگی اثر خود را نشان دهند. از طرف سوی، از آنجا که سالمندان به عوارض جانبی داروها حساس تر هستند، ممکن است پزشک داروها را ابتدا با دوز پایین تری برای آنها تجویز کند. به طور کلی مدت دوره درمان افسردگی در سالمندان طولانی تر از بیماران جوان تر است.
روان درمانی برای افسردگی سالمندانبیشتر افراد افسرده از حمایت افراد خانواده و دوستان، شرکت در برنامه های خودیاری و گروه های حمایتی و روان درمانی سود می برند. روان درمانی، برای بیمارانی بیشتر مفید است که ترجیح می دهند دارو مصرف ننمایند. این روش درمانی برای افرادی هم که به دلیل عوارض جانبی یا تداخل داروها با سایر داروهای مصرفی یا دچار بودن به بیماری های دیگر مصرف داروهای ضدافسردگی برایشان مشکل است، مطلوب است. بسیاری از پزشکان، روان درمانی را همراه مصرف داروهای ضدافسردگی توصیه می نمایند.
درمان با شوک الکتریکیدرمان با شوک الکتریکی گاهی برای درمان افسردگی شدید سالمندانی که به دلیل عوارض جانبی یا تداخل دارویی قادر به مصرف داروهای ضدافسردگی نیستند، موثر است.
مسائل درمان افسردگی در سالمندانبدنامی یا برچسب بیمار روانی بودن زدن هنگام انجام درمان های روان پزشکی در خصوص سالمندان بسیار شدیدتر از بیماران جوان تر است. این باور ممکن است در میان اعضای خانواده، دوستان و همسایگان فرد سالمند وجود داشته باشد و مانع آن گردد که فرد سالمند بپذیرد افسرده است و به درمان احتیاج دارد. بروز افسردگی در سالمندان گاهی به جای علایم معمول با شکایت های جسمی همراه است. این امر نیز ممکن است باعث تاخیر در انجام درمان مناسب گردد. به علاوه سالمندان ممکن است افسردگی خود را به دلیل اعتقاد به اینکه راهی برای یاری به آنها وجود ندارد، بیان ننمایند. سالمندان بعلاوه ممکن است از مصرف داروهای ضدافسردگی به دلیل عوارض جانبی یا هزینه آنها اجتناب نمایند. به علاوه بیماری های دیگری که فرد سالمند همراه با افسردگی دارد، ممکن است تاثیربخشی داروهای ضدافسردگی را کاهش دهد. و بالاخره اینکه رویدادهای ناخوشایند زندگی از جمله مرگ اعضای خانواده یا دوستان، فقر و انزوا نیز انگیزه فرد مسن را برای درمان افسردگی از بین می برد. 3
پی نوشت:
1.www.salamateaval.com
2.www.chetor.com
3.www.jameesalamat.com
منبع: راسخون